top of page
Search
Writer's picturecamerashooters

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΟΥ



Όλοι μας έχουμε αγάπη για τα δέντρα, τα ποτάμια , τα βουνά, τα όμορφα ρυάκια, τις λίμνες και όλα αυτά που συνθέτουν τον καμβά της γης και μας χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης, ψυχικής ηρεμίας και ευεξίας. Μια απλή βόλτα πολλές φορές στη θάλασσα, είτε σε ένα πολύ όμορφο δασάκι ή παρκάκι, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την αλλαγή της ψυχικής μας κατάστασης.


Ολα αυτά λοιπόν που είναι φάρμακο για το μυαλό μας, συχνά μας αρέσει να τα αποτυπώνουμε σε εικόνες ώστε, είτε να τα έχουμε ενθύμιο, είτε να τα δείξουμε στο κοινό μας εάν είμαστε φωτογράφοι. Το τοπίο είναι το πιο γνωστό κομμάτι της τέχνης της φωτογραφίας καθώς λατρεύεται από μεγάλο μέρος του κόσμου. Πλέον ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλοι προσπαθούν περά από τις φωτογραφικές μηχανές να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλεφωνά ώστε να απαθανατίσουν την κάθε στιγμή. Για να αποτυπώσουμε όμως σωστά αυτό που βλέπουμε υπάρχουν κάποια βήματα που μας βοηθούν στο να τα τοποθετούμε σωστά στο κάδρο μας αλλά και να δίνουμε την αίσθηση στο θεατή μας ότι να βρίσκεται εκεί, τη χρονική στιγμή που βλέπει τη φωτογραφια.


Αρχικά, βασικό βήμα, πάντα «χρησιμοποιούμε» οριζόντιο κάδρο ώστε να δώσουμε μεγάλο εύρος στο τοπίο μας. Αφού επιλέξουμε τι θέλουμε να αποτυπώσουμε, θα χωρίσουμε το κάδρο μας σε τρία επίπεδα. Στο ένα θα είναι ο ουρανός, στο δεύτερο ο ορίζοντας -στη μέση δηλαδή- και στο τελευταίο κάτω κάτω θα είναι το έδαφος. Εάν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε κάποιο από τα τρία μέρη όπως είναι φυσιολογικό θα τους δώσουμε μεγαλύτερο μέρος στο κάδρο. Λόγου χάρη, αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον ουρανό θα τον τοποθετήσουμε στα δυο τρίτα του κάδρου μειώνοντας έδαφος και ορίζοντα.



Έχοντας βρει θέση και καδράρισμα, προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η ώρα που θα φωτογραφήσουμε. Να επιλέξουμε δηλαδή ποια ώρα της μέρας και τι τοπίο θέλουμε να φωτογραφήσουμε. Παρακάτω θα δείτε φωτογράφηση τοπιού που έκανα στην Βουλιαγμένη. Εκεί θα δείτε αναλυτικά σε βήματα όσα αναφέρω παραπάνω.


Τέλος αφήνουμε τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε μαζί ο όποιος είναι η κάμερα μας, απαραίτητα τρίποδο και φυσικά nd φίλτρα τα όποια μας βοηθούν να εξισορροπούμε το φως όταν η μηχανή μας χρειάζεται «βοήθεια». Το καλύτερο είναι να έχουμε μαζί μας πολωτικό φίλτρο το όποιο μειώνει τις ανακλάσεις και κατεβάζει τα στοπ της μηχανής μας, οπότε το χρειαζόμαστε.




Εύχομαι να πειραματιστείτε, να δημιουργήσετε και όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα να μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τα απλά και μικρά πράγματα της ζωής μας, που ένα από αυτά είναι η… φασίνα. Να θυμάστε το καλύτερό μας όπλο είναι το μάτι, η φαντασία μας και η όρεξη που έχουμε. Να είστε καλά και πάντα δημιουργικοί!


Τέλος θα επιθυμούσαμε πάντα σε όλα μας τα άρθρα αυτής της ομάδας,όσοι επιθυμούν να μας λένε την γνώμη τους για τα άρθρα,πόσο χρήσιμο σας φάνηκε,ποιος καλλιτέχνης σας εμπνέει περισσότερο και τι θα επιθυμούσατε να διαβάζετε περισσότερο.


Τον καλλιτέχνη αυτού του άρθρου θα τον βρείτε επίσης στο λογαριασμό του Instagram


47 views0 comments

Comments


bottom of page